Näkymiä Syvärannasta

Ushkoffien aikaan Syväranta oli tunnettu suureellisista juhlistaan. Se oli soveliasta Moskovan toiseksi rikkaimmalle miehelle.

Syväranta on yksi vanhimmista Tuusulanjärven kartanoista. Sen historia alkaa 1860-luvulta. Uuden tulemisen ja laajan kunnostuksen se koki 1900- luvun alussa. Nimineuvos Konstantin Ushkoffin aikaan Syväranta eli ensimmäistä huippukauttaan. Siellä järjestettiin suureellisia juhlia, joissa vierailivat aikansa tunnetut venäläiset taiteilijat.

Tietysti siellä kajahteli muhkeasti myös Fjodor Shaljapinin basso. Shaljapin oli Uschkoffin vaimon serkku ja usein nähty vieras. Suomalaisten kanssakäyminen näiden huvilanpitäjien ja emigranttien kanssa oli kuitenkin aika vähäistä. Voi olla, että sortovuodet vaikuttavat siihen aika vahvasti.

Kun Ushkoffit muutivat Sveitsiin, Syvärannasta tuli sanomalehtimiesten lepokoti. Sen ylläpitäjänä oli Onni V. Tuiskun säätiö.

Suomalainen kulttuurielämä eli kukoistuskauttaan Syvärannassa. Vieraina oli aina maan tunnetuimpia lehtimiehiä ja kirjailijoita, tunnetuimpana varmaankin runoilija ja lehtimies Eino Leino. Juhlia osattiin pitää silloinkin. Usein siellä kokoontui myös Collegium Keraviensis: Eino Leino, Suojeluskuntain komentaja Lauri Malmberg, pastori ja kirjailija Arvi Järventaus ja legendaarinen sotilaslääkäri Väinö Felix Linden. Maailmaa parannettiin ja shakkia pelattiin. Istuntoja jatkettiin usein Onnelan täysihoitolassa tai Suojeluskuntain päällystökoulun kerholla.

1936 talon osti Lotta Svärd -järjestö ja siitä tuli kurssikeskus ja myöhemmin talon toiminnasta vastasi Naisten huoltosäätiö. Nykyisin talossa toimii lottamuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Vanha tarina kertoo, että Ushkoffin, Moskovan toiseksi rikkaimman miehen kunnostaessa huvilaa, talon ukkosenjohdatin upotettiin järveen kymmenen kilon platinamöykyn kanssa. Siellä se varmaan edelleenkin on…

Kommentoi tähän