Tuusulan Rantatien tarinat

TÄstÄ pÄÄset ElÄmysmatkalle Tuusulan Rantatielle

Tuusulanjärven alue tunnettiin vanhastaan huviloistaan ja täysihoitoloistaan. Huvilakulttuurin huippuja edustaa Syväranta. Alkujaan suomalaisomistuksessa olleesta huvilasta tuli venäläisen miljonäärin residenssi. Sittemmin Syväranta oli Sanomalehtimiesliiton lomakoti ja nykyisin Lottamuseo.

Sibeliuksen hauska puoli

Ainolassa mestari asui suurimman osan elämästään.

Hän ja hänen talonsa on se tunnetuin Järvenpään ja Rantatien asumus. Jean ja Aino Sibeliuksen Ainolasta tuli turvapaikka etäämpänä Helsingin hulinasta. Talon suunnitteli Sibeliuksille Lars Sonck.

Pekka Halonen

Pekka ja Maija Halosen Ateljeekoti Halosenniemi valmistui 1902

Halosenniemi oli Rantatiellä seuraelämän keskus. Sinne aina kokoonnuttiin ja sauna oli lämmin lähes päivittäin. Saunan kuistilla parannettiin maailmaa ja ihailtiin joutsenia.

Nils Stålhana

Nils Stålhana oli primus motor Tuusulan pitäjän syntyhistoriassa.

Tuusula, jota myös Kaukajärveksi tai Pitkäjärveksi kutsuttiin kehittyi merkittäväksi varuskunnaksi. Sotilasperinteet ovat jäljellä vieläkin moni tavoin.

Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeltin koti

Ahojen myötä syntyi Tuusulanjärven taiteilijayhteisö. Se oli merkittävä myös euroopan ja maailmankin mitassa

Boheemi pariskunta herätti huomiota kohtalaisen uskonnollisessa maalaisyhteisössä. Oli täällä kyllä totuttu emigrantteihin ja ruotsalaisiin kartanonherroihin. .

Gustavelund

Tuusulan täysihoitolat olivat täynnä originelleja

Gustavelundin historia alkaa 1600- luvulta. 1900- luvun alkupuolella siitä tuli täysihoitola. Se oli todella kaunis paikka ranskalaisine puutarhoineen. Suomen kulttuurikerma viihtyi siellä hyvin. Paikka vilisi myös toinen toistaan hassumpia taiteilijasieluja.

Eero Järnefelt

Järnefeltit olivat todellinen taiteilijaperhe

Eero ja Saimi Järnefeltin suvut tukivat lastensa, jopa tyttöjen taideharrastuksia. Molemmin puolin oltiin edistyksellisiä ja suomenmielisiä.