Ahola, Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofelt

Juhani Ahon intohimoinen harrastus oli kalastus. Talossa kävi paljon vieraita ja usein Venny motkotti miehelleen kun tämä lompsi vieraiden eteen kalarytkyissään. Itse hän kyllä herätti huomiota hyvinkin persoonallisella pukeutumisellaan.

Rantatiellä oli totuttu venäjän emigrantteihin ja ruotsalaisiin kartanonherroihin, mutta helsingin boheemit herättivät keskustelua. Venny, joka oli Pariisin maailmannäyttelyssä palkittu kuvataiteilija, käytti pitkiä housuja ja poltti piippua. Kaiken lisäksi ajoi polkupyörällä. Siis aivan tavatonta siihen aikaan naisihmiselle. Juhani Aho taas harrasti terveitä elämäntapoja kyntämällä ilkosillaan pihallaan. Suomen tunnetuin kirjailija kohahdutti. Terveet elämäntavat, joihin siis kuului myös tämä ilkosillaan kirmailu, toi Tuusulaan uutena muotina alueen täysihoitoloissa asunut ja sittemmin Lepolan isäntä Emil Nestor Setälä, kielitieteilijä ja opetusministeri. Sanotaan Setälän myös kirjoittaneen Suomen itsenäisyysjulistuksen tekstin 1917.

Ahojen perhe-elämässä tapahtui jo ennen vuosisadan vaihdetta aika traagisia ja varsinkin mielikuvitusta kiihottavia käänteitä, joista myös kylällä juoruttiin. 1911 Ahot muuttivat Helsinkiin.

Ahoa sanottiin kalahulluksi, ja kyllähän siinä perää oli. Halosen Pekka joskus kurillaan motkotti, että se kutjake putsaa koko järven kuhista. Sibeliuksen kanssa Aho kävi silloin tällöin verkkoja kokemassa. Silloin satunnaiset ohikulkijat ihmettelivät, kuka se siellä Ahon veneen perätuhdolla istuu shaketissa ja knalli päässä. Se oli tietysti tyylitietoinen Sibelius. Aho haudattiin Iisalmelle ja hänen intohimosta kalastukseen kertoo sekin, että hautaan arkun päälle laskettiin myös kalavehkeet.

Kommentoi tähän