Kalpea minä ehkä olen – Mutta kaunis! Se typerä peili ei vain nähnyt sisäistä hehkuani, joka roihusi vielä aamuyöllä, kun hiivin portaita ylös savuisesta Café Griensteidlistä. Vieläkin tuntuu suussa makean‐karvas absintti ja halvalla samppanjalla kasteltu sikarinpaperi. Raput toistivat ankeaa melodiaa: G-duuri, B-molli, Aino-duuri – oma salainen sävellajini, jonka vain kihlattuni ja minä tunnemme. Istuin flyygelini ääreen ja ennen nukahtamistani roiskin paperille kirjaimia kuin nuotteja: “Rakas Aino, armaani, sinussa soi koko universumi. Kaikki maailman sinfoniat ovat vain kalpea varjo hehkustasi”. Mitäpä siitä, etten ikinä lähettänyt tuota kirjettä; pelkkä kirjoittaminen teki oloni vähemmän yksinäiseksi tässä riehakkaassa Wienissä, missä kaikki muutkin yrittävät kuulostaa Mahlerilta tai ainakin Brahmsilta.
minä istuin jo lapsena pianon alla ja kuvittelin, kuinka vasarat tanssivat kuin korennot kesäyössä. Ääni oli näky, väri, tuoksu: c-duuri oli punainen, tuoksui keväiselle pihkalle, es ehkä vihertävä, ja f-duuri vihreä. Oliko se nyt lapsenuskoa, tai narsismia? Että uskoo koko kosmoksen asettuvan järjestykseen heti kun itse tapailee koskettimia? Ehkä. Mutta totta kai se kutitti egoa, kun wieniläiset herrat tohtorit nyökyttivät ja lupasivat “Auf jeden Fall, Herr Sibelius, sehr originell!” Silti jokainen yö ennen nukahtamista pelkäsin, että heräisin aamulla tavallisena viulunsoiton opettajana Hämeenlinnassa.
Opiskella minun silti täytyi: kontrapunktia, viulutekniikkaa, saksankielistä jäykkää logiikkaa. Mutta sydämessäni pauhaa suomalainen korpi, eikä se tunne nuottigraafikon sapluunoita. Kun ihmiset sanovat, että minusta tuli “kansallinen ikoni”, hymähdän: en minä Suomea nuoteihini puserra, Suomi pusertuu minuun – kuin hiostava villapaita, jota en kylläkään saisi koskaan riisua. Ja jos joku ystävä kiljuu ravintolan pöydässä, että olen turhamainen, vastaan mielessäni: “Tietenkin olen – taiteilija, joka ei usko itseensä, on jo luovuttanut.” Kun peili seuraavan kerran väittää minua kalpeaksi, hymyilen. Se on vain päivänvalo. Sisälläni soi aina koko sinfonian voimin kaikuva, ruma, raaka, hellä oma fortissimoni.