HARMAAT PANTTERIT

Ensi-ilta 2009

Yli 100 ensi-iltaa tähän mennessä

Huippusuosittu trilogia vanhustenhoidon tilasta

KÄPYHOVI-TRILOGIA Harmaat Pantterit -trilogia sai alkunsa uutisista vanhusten ala-arvoisesta ja välinpitämättömästä kohtelusta Suomessa. Halusin käsitellä vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa komedian keinoin, sillä arvelin että viesti menee naurun kautta paremmin perille. Komedian yleisö ei myöskään lamaannu ja menetä toimintakykyään musertavan asian edessä, vaan kokemus voi parhaimmillaan olla jopa voimaannuttava, toimintakykyä lisäävä. Tällaista palautetta on myös tullut esitysten katsojilta. Tarkoitukseni oli kirjoittaa vain yksi näytelmä, mutta yleisö vaati lisää. Kaiken lisäksi aiheesta riittää kerrottavaa valitettavan paljon. Trilogian jokaisessa osassa vanhusten kohtelua lähestytäänkin eri näkökulmasta. Harmaat Pantterit (2010) kertoo laitoksesta, jossa vanhuksia hoidetaan kuin liukuhihnalla. Käpyhovin asukit pidetään rauhallisina lääkkeillä, nukkumaan mennään klo 18. Virikkeitä ei ole, vanhusten yksilöllisten tarpeiden kuuntelemiseen ei riitä aikaa eikä edes mielenkiintoa. Stressaantunut henkilökuntakin voi huonosti: on alistuttu näköalattomaan tulevaisuuteen. Uusi johtaja pistää tuulemaan. Luutuneet asenteet heitetään nurkkaan, vanhuksia aletaan kohdella ihmisinä eikä ongelmajätteenä. Persoonalliset potilaat heräävät lääketokkurasta, ja Käpyhovista tulee heidän kotinsa. Käpyhovin vanhainkodista kertovilla komedioilla on ollut jo yli 100 ensi-iltaa ympäri maata. Yleisöennätyksiä on rikottu kaikkialla. Näytelmiä on käytetty myös oppimateriaalina. Harmaiden Panttereiden suosion salaisuutena ovat varmaankin ajankohtaiset aiheet ja niiden käsittely komedian keinoin. Tärkeää on myös se, että näytelmien vanhukset ovat ihmisinä tasavertaisia. Käpyhovin asukkaat ovat värikkäitä, tunnistettavia persoonia hyveineen ja paheineen, ja heillä on samat tunteet ja tarpeet kuin kaikilla muillakin. Näytelmien perusajatuksena on, että ihminen on vanhana aivan samanlainen kuin nuorenakin, vaikka rypyt syvenevät ja krempat lisääntyvät – vaikka elämän kiitoradalla ehjänä olisivat säilyneet ”vain tekohampaat ja silmälasien sangat”, kuten trilogian aloitusosan vauhtimummo Laimi valittaa. Käpyhovin vanhukset kaipaavat rakkautta, arvostusta ja nähdyksi tulemista kuten kaikki ihmiset. Hekin tarvitsevat ystävyyttä ja hellää kosketusta, hekin haluavat joskus irrotella ja panna ranttaliksi. Heihin on helppo samaistua.

KÄPYHOVI TAISTELEE

Trilogian toinen osa

Taas naulan kantaan!

Kantaesitys helmikuussa 2015

Käpyhovi taistelee (2015) tarttui toiseen ajankohtaiseen ilmiöön, vanhuspalvelujen ulkoistamiseen ja yksityistämiseen. Valtiovalta ja kunnat pyrkivät kehittämään vanhuspalveluja, mutta ainoa motiivi tuntuu olevan rahan säästäminen. Näytelmässä on kyse myös silkasta voiton tavoittelusta, kun ulkomainen pörssiyhtiö yrittää kaapata Käpyhovin. Kaappausyritys kuitenkin kaatuu Käpyhovin mummojen virittämään nerokkaaseen ansaan. Käpyhovin pelastuspalvelu (2017) käsittelee vanhusten kotihoidon tilaa: kotihoidon suosimisessakin yhteiskunnan keskeisenä motiivina näyttää olevan rahan säästö. Käpyhovin asukkaat lukevat lehdistä uutisia yksin jätetyistä vanhuksista ja heidän surullisista kohtaloistaan. Omaishoitajat ovat usein yhtä vanhoja ja sairaita kuin hoidettavat. Eläinsuojelua harrastanut Linnea keksii loistavan idean, ja Käpyhovin vanhukset ryhtyvät pelastamaan heitteille jätettyjä ikätovereitaan. Käpyhovin pelastuspalvelun kantaesitys oli helmikuussa 2017 KUT-teatterissa.

KÄPYHOVIN PELASTUSPALVELU

Trilogian päätös

Ensi-ilta 2016

Jälleen menestysnäytelmä

Käpyhovin pelastuspalvelu jatkaa railakkaasti Käpyhovin vanhainkodin tarinaa. Aiemmissa osissa vanhainkodin asiat on saatu kuntoon; uudistushenkiseen toimintaan on saatu jopa EU-tukea. Sitten lehdet alkavat täyttyä toinen toistaan karmaisevammista uutisista: vanhus paleltui metsään, vanhus kuoli nälkään, kuivatushoito, vanhus oli kuolleena palvelutalossa useita viikkoja, vanhus löytyi kotoaan muumioituneena… Tästä alkaa jälleen taistelu ihmisarvoisen vanhuuden puolesta. Se on täynnä vauhtia, yllätyksiä ja hulvattomia käänteitä. Mitta täyttyy, kun lehdestä luetaan, että hallitus supistaa vanhuspalveluista ja tukee suurteollisuutta 200 miljoonalla eurolla. Hallitus aikoo panostaa kotihoitoon. Se on monen asiantuntijankin mielestä sama kuin heitteillejättö. Omaishoitaja on usein vähintään yhtä sairas kuin hoidettava. Pohjalla kulkee taas totisia kysymyksiä: ovatko vanhukset heittopusseja, onko heillä ihmisarvoa, eikö kukaan välitä. Käsikirjoitus Heikki Lund Ohjaus Kimmo Virtanen.

AKTIIVIMALLI-Harmaat Pantterit 4

"Trilogian neljäs osa"

Ensi-ilta helmikuussa 2020

Suosikkinäytelmä jatkaa syksyllä

Aktiivimalli – Harmaat Pantterit 4 jatkaa KUTin suosittujen seniorikomedioiden sarjaa. Aktiivimalli on aiempia osiakin hurjempi, hauskempi ja anarkistisempi kannanotto vanhustenhoidon nykytilaan ja tulevaisuudenkuvaan. Vanhat tutut, ikisimpsakka Irmeli Kurppa (Anna-Leena Sipilä)ja ikinuori naismagneetti Elvis (Seppo Halttunen) ovat edelleen Käpyhovin sielu ja henki. Irmelin painajainen alkaa, kun maan hallitus esittelee uuden AIPA-mallin eli aktiivisten ikäihmisten itsepalvelumallin. Sen myötä kaikki 65 vuotta täyttäneet kansalaiset velvoitetaan AIPA-kursseille eläkkeen menettämisen uhalla. Tarkoituksena on sosiaalimenojen uudet miljardisäästöt automatiikkaa ja robotiikkaa kehittämällä. Käpyhovissa mietitään nyt kovasti, mitä siellä ilmiöpöydissä puuhataan ja mitä se dystopia tarkoittikaan. Eikä tässä vielä kaikki: Käpyhovin vanhainkodin uusi asukas Ellinoora (Leena Uotila) tahtoo Irmeliksi Irmelin paikalle… Tervetuloa katsomaan, miten Irmeli, Elvis ja kumppanit selviävät ihmissuhdeongelmista ja valtion yybertehokkaiden AIPA-konsulttien kynsistä.

JOITAKIN NÄYTELMIÄNI

Tähän mennessä 24 näytelmää, lisäksi monologeja sekä draamallisia musiikkiohjelmia.

Kun haluat laadukasta ohjelmaa, ota yhteyttä!

Näytelmäni voi jakaa kahteen selkeään osaan. Oikeastaan mieleisimmät aiheeni ovat kulttuurihistoriallisia, lähinnä Suomen taiteen kultakauteen liittyviä.
Toisenlainen linja on sitten nykyelämän ilmiöihin ja epäkohtiin puuttuminen: kirjoittamani Käpyhovi-trilogia käsittelee komedian keinoin suomalaisen vanhustenhoidon surullista tilaa. Koko trilogia on saanut kymmeniä ensi-iltoja eri puolilla maata pääasiassa harrastajateattereissa.

Suomenhevosen tarina oli ylistyslaulu suomenhevoselle ja suomalaisuudelle. Lahtisen perheen kautta käytiin läpi sata vuotta Suomen historiaa ja suomenhevosen merkitystä kansamme kohtaloissa. Huikea produktio ratsastusmaneesi Ainossa Järvenpäässä saavutti suuren suosion.

GET IN TOUCH

+358505829493
Email: heikki.lund@kolumbus.fi

Heikki Lund ja C.M.Bellman

TOP